Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ... ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΤΟΝ ΓΚΡΟΥΕΦΣΚΙ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ


Η υπερφίαλη συμπεριφορά των φανατικών, που έφτασανε στο σημείο να επιχειρούν να φιμώσει όσα ΜΜΕ δεν εξυπηρετούν την κυβερνητική προπαγάνδα, φαίνεται να τελειώνει και στα γειτονικά Σκόπια.
Απομονωμένος πλέον ο αδιάλλακτος πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι, καθώς όλα τα κόμματα -με εξαίρεση τους τέσσερις βουλευτές των φιλελευθέρων- αποφάσισαν να εγκαταλείψουν το κοινοβούλιο κατηγορώντας, αυτόν και το κόμμα του για φασιστική συμπεριφορά. Προάγγελος εξελίξεων αποτελεί σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, το γεγονός ότι από τη Βουλή αποχώρησε και το αλβανικό κόμμα που στήριζε την εθνικιστική κυβέρνηση των Σκοπίων.


Το πολιτικό κλίμα οξύνθηκε επικίνδυνα με την απόφαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και άλλων τεσσάρων μικρότερων κομμάτων να αποχωρήσουν από τη Βουλή, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι για απολυταρχικό και αντιδημοκρατικό τρόπο διακυβέρνησης, και για απόπειρα ελέγχου όλων των μέσων ενημέρωσης της χώρας μέσω πιέσεων και διώξεων -με φόντο τις εξελίξεις με τον ενημερωτικό όμιλο του Βέλια Ράμκοφσκι..

Η αξιωματική αντιπολίτευση των Σκοπίων, Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) υπό τον Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, καθώς και άλλα τρία μικρότερα αντιπολιτευόμενα κόμματα απέρριψαν χθες έκκληση του προέδρου της Βουλής να επιστρέψουν στα κοινοβουλευτικά έδρανα.

Παράλληλα, το αντιπολιτευόμενο αλβανικό κόμμα Νέα Δημοκρατία του Ίμερ Σελμάνι αποφάσισε να αποχωρήσει και αυτό από την Βουλή. Το έτερο αντιπολιτευόμενο αλβανικό κόμμα, το Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών (DPA) του οποίου ηγείται ο Μέντουχ Θάτσι, απέχει από τις εργασίες της Βουλής της ΠΓΔΜ ήδη από τον Αύγουστο του 2009.

Πλέον, το μοναδικό κόμμα από την αντιπολίτευση που παραμένει στη Βουλή είναι το Φιλελεύθερο- Δημοκρατικό Κόμμα του Γιόβαν Μανασίεφσκι, το οποίο έχει τέσσερις βουλευτές.

Η αντιπολίτευση αποχώρησε την Παρασκευή από τη Βουλή κατηγορώντας τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι για «απολυταρχικό και αντιδημοκρατικό τρόπο διακυβέρνησης της χώρας».

Επέκρινε ιδιαίτερα την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να ελέγξει όλα τα μέσα ενημέρωσης στη χώρα, ασκώντας πιέσεις και διώξεις σε ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης που ασκούν κριτική στην κυβερνητική πολιτική.

Το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι δήλωσε ότι με την απόφασή της να αποχωρήσει από τη Βουλή η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση επιδιώκει την υπονόμευση της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας.

Κατηγόρησε, επίσης, τον Μπράνκο Τσερβένκοφσκι ότι προστατεύει το «οικονομικό έγκλημα» που διέπραξε συγκεκριμένος επιχειρηματίας, ο οποίος έχει στην ιδιοκτησία του μέσα ενημέρωσης τα οποία θεωρούνται φίλα προσκείμενα στην αντιπολίτευση.

Πρόκειται συγκεκριμένα για τον όμιλο του Βέλια Ράμκοφσκι, ο οποίος έχει στην ιδιοκτησία του τον μεγαλύτερο σε τηλεθέαση τηλεοπτικό σταθμό στη χώρα -τον Α1- και τρεις ημερήσιες εφημερίδες (Vreme, Spic και Koha e Re).

Την περασμένη εβδομάδα οι σκοπιανές δικαστικές αρχές έδωσαν εντολή για τη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών του ομίλου, με αποτέλεσμα να απειλείται η περαιτέρω λειτουργία του.

Ο σταθμός Α1, ως ένδειξη διαμαρτυρίας μεταδίδει τα δελτία ειδήσεων και τις ενημερωτικές εκπομπές του μπροστά από το κτίριο της κυβέρνησης των Σκοπίων.

Οι σκοπιανές αρχές προχώρησαν στη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών του ομίλου Ράμκοφσκι στο πλαίσιο των ερευνών που διεξάγουν κατά του ομίλου, μετά από στοιχεία που συγκέντρωσαν για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος από εταιρίες που ελέγχονται από τον αναφερόμενο επιχειρηματία.

Ο Β.Ράμκοφσκι και οι 13 ακόμη συνεργάτες και μέλη της οικογένειας του συνελήφθησαν στις 23 Δεκεμβρίου 2010 και από τότε βρίσκονται υπό κράτηση σε φυλακή των Σκοπίων.

Ο ίδιος ο Β.Ράμκοφσκι αρνείται τις κατηγορίες αυτές και αναφέρει ότι η δίωξή του έχει καθαρά πολιτικά κίνητρα, λόγω της έντονης κριτικής που ασκεί ο Α1 και οι τρεις ημερήσιες εφημερίδες του ομίλου, στην κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου