Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

ΘΡΥΑΛΛΙΔΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΚΑΙ ΣΚΟΠΙΑ

αλβανοιΈντονη ανησυχία και προβληματισμός επικρατεί στην Αθήνα για την ταυτόχρονη πολιτική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αλβανία και τα Σκόπια και θέτει σε κίνδυνο τη γεωπολιτική σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια. Παρότι η κατάσταση στις δύο χώρες έχει σαφώς διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά και προϊστορία, η χρονική σύμπτωση στην.... κλιμάκωση της πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης έχει ως αποτέλεσμα να παραλύει η ομαλή πολιτική λειτουργία, θέτοντας σε αμφισβήτηση την ευρωπαϊκή προοπτική τους.

Στην Αλβανία η πολιτική κρίση μαίνεται από την περίοδο μετά τις εκλογές του 2009, με τους σοσιαλιστές του Εντι Ράμα να καταγγέλλουν καλπονοθεία και να ζητούν πρόωρες εκλογές. Η 18μηνη αποχή από το Κοινοβούλιο κλιμακώθηκε σε διαδηλώσεις το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα τη δολοφονία τριών διαδηλωτών και τον τραυματισμό περίπου 150 την 21η Ιανουαρίου από τις δυνάμεις ασφαλείας.
Από την πλευρά του ο Σαλί Μπερίσα εμπλέκει σε σενάρια συνωμοσίας όχι μόνο την αντιπολίτευση, αλλά και τον πρόεδρο της χώρας και τη γενική εισαγγελέα πού, διέταξε τη σύλληψη έξι υπόπτων για τη δολοφονία των διαδηλωτών.
Η Αθήνα παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις. «Η αστάθεια φέρνει κινδύνους και εθνικιστικές εξάρσεις και σε τέτοιες καταστάσεις οι μειονότητες δεν έχουν να κερδίσουν», τονίζει διπλωματική πηγή, προσθέτοντας ό τι το κύριο μέλημα είναι η προστασία των δικαιωμάτων των ομογενών, μέσω μιας ομαλής δημοκρατικής λειτουργίας του συστήματος.
«Η όλη κατάσταση δεν μας αφήνει αδιάφορους, γιατί κάθε εκτροπή είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τη μειονότητα» λέει στην «Κ.Ε.» ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ («Ομόνοια»), Βαγγέλης Ντούλες, το κόμμα του οποίου συνεργάστηκε στις εκλογές με τους σοσιαλιστές και συμμετέχει στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, τονίζοντας ωστόσο ότι όλα γίνονται στο πλαίσιο της νομιμότητας.
Φόβους εκφράζουν διπλωμάτες και για πιθανή ροή μεταναστών προς τη χώρα μας σε περίπτωση που η κατάσταση εκτραχυνθεί.
Στα Σκόπια η αποχώρηση των σοσιαλιστών (SDSM) και ακόμη τεσσάρων κομμάτων από το Κοινοβούλιο κλιμάκωσε την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση Γκρούεφσκι, η οποία, ωστόσο, εξακολουθεί να ελέγχει τις εξελίξεις. Αφορμή αποτέλεσε απόφαση δικαστηρίου να δεσμεύσει τους λογαριασμούς ιδιοκτητών μέσων ενημέρωσης που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση.
Το κλίμα τις τελευταίες ημέρες έ χει οξυνθεί ιδιαίτερα, με την αντιπολίτευση να καταγγέλλει ότι στη χώρα δεν υπάρχει πλέον δημοκρατία και τον Ν. Γκρούεφσκι να κατηγορεί τους αντιπάλους του ότι υπονομεύει την ευρωπαϊκή πορεία της.
Στο πλαίσιο αυτό η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι στην ΠΓΔΜ υπάρχει ένα σοβαρό πισωγύρισμα σε μια εθνικιστική πολιτική. Άλλωστε το έλλειμμα προόδου το διαπιστώνουν ρητά το τελευταίο διάστημα τόσο η Ε.Ε. όσο και οι ΗΠΑ. Έτσι η συνάντηση τις επόμενες ημέρες στη Ν. Υόρκη μεταξύ των διαπραγματευτών για το θέμα της ονομασίας γίνεται καθαρά για τυπικούς λόγους, δηλαδή για να επιβεβαιωθεί η στήριξη στη διαδικασία του ΟΗΕ. Οι εξελίξεις και στις δύο χώρες αποδεικνύουν το πόσο εύθραυστοι είναι οι θεσμοί.
www.psema.gr – Πηγή: greeknation.blogspot.com (anti-ntp.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου