Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ...

Δύο μήνες μετά τις εκλογές, το Δημοκρατικό Κόμμα του Κοσόβου (PDK) του Θάτσι, που εξασφάλισε το ένα τρίτο των ψήφων, συμφώνησε σε συνεργασία με το κόμμα Συμμαχία για το Νέο Κόσοβο (AKR), το πέμπτο μεγαλύτερο κόμμα, και με κόμματα που εκπροσωπούν τις εθνικές μειονότητες. Προηγήθηκε η άρνηση των τριών άλλων μεγάλων κομμάτων να συγκυβερνήσουν με τον Θάτσι μια χώρα δύο εκατομμυρίων κατοίκων.


Η συμφωνία προβλέπει ότι ο Θάτσι θα εκτίσει μία ακόμη θητεία ως πρωθυπουργός, ενώ την προεδρία θα αναλάβει ο ηγέτης του AKR, Μπεντζέτ Πατσόλι, εκατομμυριούχος από τον κλάδο των κατασκευών που γεννήθηκε στο Κόσοβο και ζει στην Ελβετία.

Πρώτη προτεραιότητα του Θάτσι δήλωσε ότι θα είναι η έναρξη του διαλόγου με τη Σερβία, η οποία δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσόβου, αλλά έχει συμφωνήσει να συζητήσει τις πρακτικές λεπτομέρειες της μεταξύ τους συνύπαρξης όπως το διασυνοριακό εμπόριο και οι μεταφορές. Εκκρεμεί επίσης η ψήφιση του προϋπολογισμού του 2011, ενώ άμεσα αναμένεται να ξεκινήσει εκ νέου η ιδιωτικοποίηση κρατικών εταιρειών.

Μελανό σημείο για τον πρωθυπουργό και τη χώρα αποτελεί η πρόσφατη έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης που κατηγορεί μέλη του πρώην Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου, πιστά στον Θάτσι, για απαγωγές και εμπόριο όπλων, ναρκωτικών, καθώς και ανθρωπίνων οργάνων από Σέρβους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου